bir şey aramak isterseniz

29 Aralık 2010 Çarşamba

bebeklerin ağlamalarının 12 sebebi

baby center ı blogcu anne yi okurken öğrenmiştim. o günden beri de takip ediyorum. üye olduğunuzda size bilgilendirici mailler de atıyorlar. bebeğinizin haftalık gelişimi ile ilgili mesela, her hafta bir mail alıyorum. bir de kendi bültenlerini gönderiyorlar. bunlardan birinde geçen hafta bana gönderilen mailde şöyle bir başlık vardı : 12 reasons babies cry. yani  bebeklerin ağlamalarının 12 sebebi. okuduktan sonra burada da yazmak istedim.

1- açlık

bebekler ağladığında ilk akla gelen sebep. açlığının işaretlerini öğrenmek ağlama aşamasından önce bebeği beslemenize yardımcı olacaktır. yenidoğanlarda izlenebilecek bazı işaretler  mızıldanma, dudakalarını emme, parmağınızı ağzının kenarına getirdiğinizde dönüp yakalama, ellerini ağzına götürme olarak sayılabilir.

2 - kirli bez

bazı bebekler altlarını kirletir kirletmez bunu belli ederken bazıları bir süre size izin verebilir. her iki durumda da kontrol etmesi en kolay oasılık bu.

3 - uyku ihtiyacı

uyumak bebekler için sandığımızdan daha zor. onu sallıyor olsanız bile özellikle uyku vakitleri geçmişken ya da çok yorgunken mızıldar ya da ağlarlar.

sitede verilen örneğin aynısını biz de yaşamıştık. şöyle ki ece ilk doğduğunda mızıl mızıl ağlıyordu gece uykusundan önce. bazen 2-3 saat sürüyordu bu. gündüzleri de bizimle uzun süreler uyanık kalıyordu. bana söylenilen bebek uyur emer uyur emer bizde gerçekleşmiyordu bir türlü. 6 saat falan uyanık kaldığını biliyorum. biz bu sırada kolik olduğunu düşünüp banyolara sokuyorduk, elma yağıyla masajlar yapıyorduk ve sab-simplex veriyorduk. bu arada ben üzülerek söylüyorum ki geç yatarsa daha uzun süre uyuyacağını zannediyordum.

oysa ne zaman ki çocuğu belli bir düzende emzirip uykuya götürmeye başladım bu ağlamalar kesildi. aşırı yorgunluktan uyuyamıyormuş meğer bebeğim.

4 - sarılma isteği

bebekler sarılmanıza muhtaçtır. ebeveynlerinin yüzlerini görmekten, seslerini duymaktan, hatta kalp atışlarını dinlemekten hoşlanırlar. ağlamak bu sarılma ve yakın olma isteğini belirtmenin bir yoludur.

5 - karın ağrısı problemleri ( gaz, kolik vb. )

gaz ya da kolikle ilişkili karın ağrısı problemleri ağlamanı başlıca nedenlerinden. aslında bu gizemli kolik şu şekilde tanımlanmış bir problem : en az ftada üç gün, en az günde üç saat durdurulamayan ağlama seansları.

eğer bebeğiniz beslendikten hemen sonra ağlamaya ya da mızıldanmaya başlıyorsa bir çeşit karın ağrısı çekiyor olabilir. çoğu ebeveyn bu problemi dindirmek için gaz giderici damla ya da bitkisel bir karışım kullanıyor. fakat bunların herhangi biri kullanılmadan doktorunuzun onayını almalısınız.

6 - gaz çıkarma isteği

yemekten sonra bebeğin ağızdan gaz çıkarması zorunlu değildir. fakat ağlıyorsa bu rahatlamasının en iyi yolu olabilir.

bebekler meme emerken ya da biberonla beslenirken gaz yutarlar ve eğer bu gaz çıkmazsa rahatsızlık duyabilirler. yine de bazı bebekler hemen gaz çıkarma ihtiyacı duyarken bazıları bu durumdan rahatsız olmayabilirler.

7 - çok soğuk ya da çok sıcak

bebeğiniz bezini değiştireceğiniz zaman kıyafetlerini çıkardığınızda ya da poposunu soğuk bir mendille sildiğinizde üşüyorsa bu durumu ağlayarak protesto edebilir.
yenidoğanlar çok sıcak olmamakla birlikte sıcak olmayı üşümeye tercih ederler.

8 - gözümüzden kaçanlar

bebeğiniz küçücük ayak parmağına dolanmışve dolaşımı kesen bir saçtan rahatsız oluyor olabilir.veyahut bazı bebekler giysilerdeki öten ya da batan işlere ve etiketlere karşı daha hassas olabilirler.

9 - diş çıkarma

diş çıkarma her bir diş çıkarken dahi acı verici olabilir. bazı bebekler daha çok etkilenebilir ama genellikle tüm bebekler bu durumdan rahatsız olurlar.

eğer bebeğiniz sebebi olmadan mızıldanıyorsa parmağınızla damağını kontrol edin. çıkmak üzere olan bir dişle karşılaşabilirsiniz. ilk dişler 4. ay ile 7. ay arası çıkabilir fakat bazen daha erken de bebeğinizin dişi gelebilir.

10 - daha az uyaran isteği

bebekler çeşitli uyaranlar sayesinde etraflarındaki dünya hakkında bilgi sahibi olurlar. bütün ışıklar, sesler, elden ele kucaktan kucağa dolaştırılmalar... yeter artık diyen bir bebek bunu ağlamakla belli etmek isteyebilir. bu durumda bebeği bir süre sakin bir yere alabilirsiniz.

11 - daha fazla uyaran isteği

bu konuda talepkar bir bebek dünyayı görmek konusunda daha istekli olabilir. sıklıkla da mızıldanma ya da ağlamasını dırdırmanın tek yolu aktif halde kalmaktır. bu da ebeveyn için yorucu olacaktır !

12 - kendini iyi hissetmeme
bebeğinizin tüm temel ihtiyaçlarını karşıladınız, rahat ettirdiniz ve hala ağlıyorsa hasta olmak üzere olabilir. ateşini kontrol etmenizde fayda olacaktır.

hasta bir bebeğin ağlaması diğer ağlamalardan farklıdır. eğer bebeğinizin ağlaması her zamankinden farklı bir tonda ise içgüdünüze güvenin ve doktorunuzu arayın.



 işte sundukları sebepler bunlar. elimden geldiğince çevirmeye çalıştım.

gerçek şu ki bir annenin bebeğinin dilinden anlaması ya da anlamaya başlaması çok önemli bir dönüm noktası. onun verdiği işaretleri kendi anadiline çevirebilme yetisi olsa keşke annelerin hepsinde. yetenek doğuştan yok belki ama sonradan 'öğrenilebiliyor'. nasıl olduğu sadece bebeğinizle sizin aranızda .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder